En av de viktigaste skyddsutrustning som du ska ha som MC-förare är hjälmen. Det är lag på att alla förare ska bära en hjälm när de kör en motorcykel och detta gäller i hela Europa. Att bära en hjälm innebär att du skyddar ditt huvud och enligt statistiken är skallskador den vanligaste dödsorsaken bland MC- förare, över 50 %.

Hjälmen

helmetHjälmen ska vara ECE-typgodkänd och ska även täcka motorcyklistens panna. Det är viktigt att inte hjälmen inte rör sig och trycker på pannan eller glider ner framför ögonen. Som förare bör du tänka på att det gäller att inte hjälmen förhindrar ditt periferiseende. Bär du glasögon ska inte hjälmen hindra eller trycka så att synden försämras. En sak som du bör veta är att en ny hjälm känns alltid trång!

Ökad bekvämlighet

Vill du öka bekvämligheten under din körning kan du alltid ha en integralhjälm. En sådan hjälm ser till att fartvinden i ögonen och ansiktet minskas, samtidigt som du slipper höra vindbruset när du kör. Integralhjälm skyddar också vid dåligt väder och förminskar tröttheten hos föraren. För att vara rädd om hörsel kan du dessutom använda dig av öronproppar och det för att förhindra hörselskador.

Skydda ögonen

Att använda skyddsglasögon eller visir kan vara all idé då dina ögon skyddas för väder, vind och insekter eller annat som flyger runt i luften. Det är nämligen extremt viktigt att du som förare har ett synfält som är bra under alla förutsättningar. Glasögon och visir går att anpassa efter regn, dagsljus och natt, vilket gör att du kommer kunna se så bra som möjligt när du är ute i trafiken.

Men det kan förekomma att det blir imma på visiret, men det går att förebygga genom att exempelvis använda spray som förhindrar im-bildning. När du använder skyddsglasögon, gäller det att dessa sitter fast på hjälmen och inte blåser bort i fartvinden.