Den senaste tiden så har hela Sverige varit helt omgivet av en riktig sommarhetta och värme. Det har inte varit några regntunga moln på himlen och det har slagits värmerekord i landet. Även om vintern ligger bakom oss så bör man tänka på att de svenska vägarna kan bli hala under sommarmånaderna. Vilket gör att det lätt kan hända en mc olycka om man inte tar det försiktigt.

För alla vet hur lätt en olycka kan ske om du som motorcykelförare inte är uppmärksam. Det hänger egentligen inte så mycket på hur du själv kör, utan det är yttre omständigheter och faktorer som ställer till det. Det kan vara en bil som inte ser dig i backspegeln vid en omkörning, att vägen är hal och så vidare.

Ny asfalt

På många håll i Sverige så har det lagt ny asfalt och detta gör att friktionen minskar när man kör. Vilket är extra känsligt om du kör bara på två hjul! Anledningen till att vägen kan kännas hal, beror på att det finns feta fläckar. Dessa feta fläckar uppstår i den blödande nya asfalten, men kan även hända på gammal asfalt. Värmen från solen under en värmebölja gör att bindemedlet i asfalten mjukas upp. För att sedan utvidgas och därefter kommer upp på vägbanan som fläckar och blödningar. Detta gör att vägbanan riktigt hal.

Var uppmärksam

Därför bör du som motorcykeltrafikant var extra uppmärksam när det har varit varmt ett längre tag och när det blir snabba omslag i vädret. Det är bättre att köra försiktigt och inte alltför för fort. För det är ju alltid bättre att komma fram till destinationen helskinnad, istället för att hamna på sjukhus och ligga där i flera månader. Vilket gör att du missar massor av härlig motorcykelåkning. Så se till att ha ögonen med dig och vara uppmärksam på både vägen och omgivningen!