gear protectionNär det kommer till den personliga skyddsutrustningen är den i högsta grad individuell, men har en gemensam nämnare, nämligen att minimera skador för MC- föraren vid en olycka. Det konstiga är att de fördelar som skyddsutrustning och kläder för hojåkare är mycket underskattat. Speciellt för de förare som kör i länder som har ett varmare klimat, dessa kör MC föredrar att ignorera de fördelar som skyddsutrustning innebär. För det är bara att inse att som motorcyklist så är du oskyddad om olyckan skulle vara framme, speciellt i höga hastigheter.

Varför använda skyddsutrustning?

Egentligen säger det sig självt varför en motorcyklist ska använda sig av en skyddsutrustning. Det är ju för att du ska vara skyddad så mycket som möjligt om det skulle ske en olycka, konstigare än så är det faktiskt inte. Men ändå finns det de förare som vill känna spänning och friheten när de är ute och kör. Det går faktiskt att kombinera säkerhet med spänning. För det är nämligen så att dagens utrustning gör att körningen blir bekväm även om vädret är varmt eller blött. Dessutom ett extra plus är att du som förare blir extra synlig gentemot de övriga trafikanterna.

Fördelar

Det har gjorts studier där olika plagg har jämförts när de har blivit utsatta för en stor påfrestning som en olycka kan innebära för en motorcyklist. En jämförelse gjordes mellan en jacka som vara medeltung (jeans) mot en tung (skinn). Då var skyddsfaktor vid en olycka 69 % med en medeltung jacka och med en tung jacka var det 92 %. Denna skillnad gäller även för byxor och skor.

Därför kan du själv påverkar hur säker du ska vara när du är ute och kör din MC. Det är bara att inse att det är ganska lätt att påverka vad du ska ha på dig för ha ett extra skydd!