Efter en kall och snöig vinter är det riktigt skönt när snön smälter bort och vårfåglarna börjar kvittrar. Det är då det börjar klia i kroppen och du börjar längta efter att sätta dig på hojen. Du börjar med att plocka fram motorcykelstället för att vädra det, och putsar motorcykel inför dagen du kan sätta dig på hojen för att dra ut på en runda.

Att tänka på

moto equipmentInnan du sätter dig på hojen är det vissa saker som du bör tänka på. Polisen betonar nämligen att det är mycket viktigt att du inte överskattar din egen förmåga. För det går inte att sticka under stolen att du med all säkerhet är lite ringrostig efter den långa vintern. Förra året, under 2017, så dog 35 personer och 194 skadade sig mycket svårt i motorcykelolyckor. Statistiken kommer från Sveriges Motorcyklister, men olyckorna har tack och lov minskat de senaste åren om man ser det på några års sikt.

Se till att värma upp

Det gäller att ”värma upp” innan du ger järnet på motorcykeln. Ta dig även en närmare titt på din utrustning och se om den behöver uppgraderas. Därefter ser du till att ta det lugnt i början när du kör på hojen och anpassa dig efter vägförhållandena och omgivningen när du kör. Börja därför med kortare rundor för att sedan, när du har blivit varm i kläderna, utöka dem.

Är du inte en van förare över huvud taget bör du ta en titt om det har kommit nya trafikmärken och andra regler inom trafiken. För det är bara att konstatera att köra för fort innebär att du bryter mot lagen. Dessutom så utsätter du andra och speciellt dig själv för stora och onödiga risker. Bland dödsolyckorna är drygt 45% singelolyckor och sju av tio olyckor sker i kurvor. Värt att tänka på!