whellNågot som har en mycket stor betydelse när du är ute och kör med din motorcykel är dina däck som din hoj har. För djupet av alla andra motorcyklister vet att hur lite yta av däcket som verkligen är mot vägbanan. Därför är det viktigt att se till att just däcken är i topptrim för att öka säkerheten för dig när du är ute och köra på vägarna.

Öka säkerheten

Du kan faktiskt påverka din säkerhet rätt så mycket genom att investera tid och lite pengar på att dina MC- däck är av bra kvalitet och mycket kördugliga. Då kan du påverka:

Lufttrycket

Den vanligaste orsaken till att det sker olyckor beror på att däcken har för dåligt lufttryck. Därför gäller det att alltid följa de instruktionerna som finns i instruktionsboken eller som följer med däcket. Tänk på att se till att justera lufttrycket i däcken om de är kalla, kör med en tung packning passagerare.

Däckmönster

Som du säkert vet är det minsta mönsterdjupet på däcken är 1,6 mm. Men för den saken skull behöver du köra så länge utan bör byta däck när djupet är 2 mm och det gäller vanliga landsvägsdäck.

Hårdheten på gummit

Däckens gummi kan vara av olika hårdhet och slits inte lika mycket som ett gummis som är mjukare. Dessutom åldras däck och det gör att gummit blir hårdare. Men om gummit har spruckit ska du byta med en gång.

Innerslang

När du ändå håller på att byta däck på din motorcykel bör du också byta innerslang. Det gör du för att förebygga att slangen ska spricka medan du kör. Men använder slanglösa däck, bör du byta ut ventilerna istället. Se till att använda korta ventiler eftersom de annars kan böjas på grund av centrifugalkraften.

Nya däck

För att öka säkerheten bör du se till att köra lugnt och stilla de första milen, vilket gör att de blir inkörda.