driving licenseFör att huvud taget köra en motorcykel behöver du ha ett MC kort av typerna A, A1 och A2 för att köra en motorcykel som har två hjul. När det gäller en fyrhjulad motorcykel räcker det gott och väl med ett B körkort. När det gäller trehjuling så hänger det på vad trehjulingen har för nettoeffekt i kW. Har den lägre än 15 kW så kräsS det ett körkort som har behörigheten A1 eller A2. Men om den trehjulade motorcykeln har mer än 15 kW gäller det att förare ha en körkortsbehörighet A eller B och dessutom vara över 21 år.

Kostnad för MC kort

För att ta ett MC kort finns det vissa obligatoriska kostnader som inte går att undvika eller påverka och detta oavsett vilken typ av körkort du har tänkt att ta.

Det som kostar är bland annat:

  • Körkortstillstånd som inkluderar synundersökning ca 200 kr
  • MC- och körkortsboken
  • Kunskapsprov
  • Riskutbildningarna
  • Uppkörningen
  • Tillverkningsavgiften för körkortet

Sedan är det upp till dig om du kör privat eller via en trafikskola. För väljer du trafikskola tillkommer kostnader för kör- och teorilektioner. Men du bör räkna med att ett körkort för MC kan ligga från cirka 10 000 kr och uppåt.

Att tänka på

Innan du börjar övningsköra gäller det att du hittar en bra handledare och denna personer ska ha haft ett MC körkort fem år eller längre. Du kan också välja att ha flera handledare och detta gör att du kommer bli bättre på att köra. Handledaren/handledarna ska ha full kolla på vad som gäller när det kommer till en MC- utbildning.

En sak som du måste ha en motorcykel att övningsköra på. Då kan du antingen låna en MC, köpa en MC eller om du har råd hyra en MC. Dessutom bör du hitta en bra plats för att träna på att hantera och manövrera din hoj.