Visst är det underbart att kunna köra ute på landsbygden när det är härligt skönt och varmt ute. Få känna den varma luften mot kroppen när du susar genom naturen på de svenska vägarna i vårt avlånga land. Men det innebär vissa faror att bege sig ut i landskapet och köra på vägar genom skog och mark. Det hör nämligen inte till ovanligheterna att riskera att krocka med rådjur och älgar, speciellt under maj och juni månad.

Varför maj och juni?

motoDå kanske du frågar varför just maj och juni månad? Är det inte lika farligt de andra månaderna? Visst, det skadar inte vara uppmärksam om du kör ute på landsbygden de andra månaderna också, men just under maj och juni stöter rådjur och älgar bort sina kalvar de fick året innan. Dessa unga djur får då klara sig på egen hand och därför börjar de söka sig till helt nya marker. Det leder i sin tur till att det är mycket lätt för ungdjuren att de söker sig till vägarna och på platser de inte har varit förr. Därför bör du se till att vara extra uppmärksam och anpassa farten efter omgivningen.

Viltolyckor

Under 2017 inträffade drygt 61 000 viltolyckor i Sverige och det är fler än vad det har varit tidigare år. Redan under det första halvåret under 2018 har polisen rapporterat över 20 000 olyckor med vilt. Över 15 000 av dessa var med rådjur och 2 000 olyckor med älgar. Du vill säkert inte bli del av årets eller nästkommande års statistik och vara med om en olycka med vilt. Du kan själv tänka på att du kör motorcykel och är helt oskyddad. Hur skulle det kännas att köra in i en älg som väger mellan 400 – 700 kilo eller ett rådjur, vars vikt ligger på cirka 10 – 35 kilo?