child motoDet har diskuterats om barn kan åka med eller inte på en motorcykel. Men enligt den svenska lagen finns det inget förbud mot att barn åker med på en MC. Det finns nämligen ingen åldersgräns. I lagen står det att man som förare får ha en passagerare på sin motorcykel.

Men ute i Europa finns det däremot länder som har förbud mot att barn under en viss ålder får åka MC. Några av dessa länder är bland annat Danmark, Österrike, Portugal och Makedonien. Dessa länder har olika åldrar, längd eller andra krav. Reglerna kan vara bra att veta, om det står en Europa-tripp med familjen på schemat.

Utrustningskrav

Naturligtvis är det den vuxnes ansvar att barnet använder nödvändig utrustning för att skydda sig. Som exempelvis kan en overall i skinn eller kraftigt tyg, ordentliga handskar/vantar, stövlar och hjälm vara bra att ha. Ett ryggskydd är också att rekommendera och de tillverkas för barn som är fem år eller äldre.

Hjälm

Hjälmen är den viktigaste utrustningen och bör vara anpassade efter barnets huvud. Den ska sitta ordentligt och ha en bra passform. Dessutom bör hjälmen ha ett visir för att skydda ansiktet och andningen. En hjälm för MC bör inte vara en sådan som används för att cykla, åka skidor och skridskor.

Sitta på motorcykeln

Barnet ska sitta bakom föraren, det är inte tillåtet att ha barnet framför sig. Helst ska barnet kunna nå ner till fotpinnarna, men framför allt kunna hålla fast sig själv under färden. För att underlätta finns det speciella barnsitsar för MC och dessa är för barn mellan 3-10 år.

Bindas fast

Ett barn får absolut inte bindas fast på motorcykeln, med föraren eller annan passagerare, med en livrem eller liknande. Risken är betydligt större att barnet skadas vid en olycka, jämfört med om barnet kan falla fritt.